Van platvoeten tot hielspoor
Gepubliceerd: 16-05-11Indien je voor lichamelijke klachten naar de fysiotherapeut gaat dan wordt doorgaans eerst een lichamelijk onderzoek gedaan. Dit wordt vooraf gegaan door een inspectie, waarbij op het oog wordt bekeken of er “afwijkingen” zijn in lichaamsbouw of –vorm.
Romp defiatie, versterkte lende lordose of thoracale kyfose, X-benen, O-benen, obesitas, hydrops, varicies enz. enz. zijn enkele vaktermen die, mij hierbij direct te binnen schieten maar die u direct weer kunt vergeten.
Echter de veel voorkomende pes valgus of platvoet is er wel één waarmee dit artikel zou kunnen beginnen!
Platvoeten dus, ja… die zie ik als fysiotherapeut nog al eens de spreekwoordelijke revue passeren maar ook bij mensen die voor hele andere klachten komen. En dan te bedenken dat deze personen zelf nooit hebben vermoed dat er een relatie bestaat tussen hun klachten en deze platvoeten. Laat staan dat er ooit iets aangedaan is.
Van platvoeten kan men bijv. knieklachten krijgen aan de binnen (mediale) zijde van de knie en ook kan het, zeker bij hardlopen aanleiding zijn tot periostitis (beenvliesontsteking) van het scheenbeen.
Dit doordat een platvoet bij hardlopen overpronatie van de voet kan geven (zie het eerder geplaatste artikel “shinsplint nader bekeken”).
De oplossing is vaak eenvoudig, steunzolen… maar voor sportschoeisel kan men toch het beste zachte corrigerende inlegzooltjes gebruiken. Deze kunnen op maat worden aangemeten echter er bestaan ook standaard inlegzolen welke al voor een grote groep een oplossing vormen. Echter voordat je met inlegzooltjes begint zou je eigenlijk ook voetspierversterkende oefeningen moeten doen of deze in ieder geval naast de inlegzolen ter ondersteuning moeten doen. Verder kunnen anti pronatie schoenen het overproneren wat m.n. bij platvoeten nogal eens optreedt voorkomen. Deze maatregelen zullen doorgaans ook de genoemde knie en scheenbeen klachten voorkomen.
Het tegenovergestelde van een platvoet is een holvoet en kenmerkt zich door een hoge wreef doordat men dan meer op de buitenzijde van de voet staat en loopt (supinatie).
Ook dit kan lijden tot knieklachten maar dan meer aan de buiten(laterale) zijde van de knie.
de behandeling in dit geval kan met een speciale op maat gemaakte inlegzool gebeuren, echter mijn voorkeur gaat in eerste instantie uit naar een wat zachtere neutrale (loop)schoen.
De hierboven beschreven klachten betreffen de middenvoet maar ook de voorvoet kan problemen geven.
Een doorgezakte voorvoet bijv. kan een inklemming van zenuwen veroorzaken met een branderige pijn en uitstraling naar de tenen tot gevolg.
Bij behandeling van deze klacht gaat mijn voorkeur uit naar voetspier versterkende oefeningen en indien nodig ondersteund door voorvoet ondersteuning in de vorm van een speciaal inlegzooltje.
Stijve tenen kunnen weer aanleiding geven tot achillespeesklachten en verminderde afwikkeling.
Behandeling in dit geval zal naast de behandeling van de achillespees hoofdzakelijk bestaan uit mobilisatie van de tenen in combinatie mobiliserende oefeningen.
Na de klachten van de midden voet resp., voorvoet te hebben besproken wil ik enkele hiel klachten bespreken zoals plantaire fasciítis een ontsteking aan de peesplaat die zich aan de onderzijde van de voet bevind met het meest pijnlijke punt op het begin van de hiel of hak. In een gevorderd chronisch stadium gaat deze over in de misschien meer bekende hielspoor.
Beide klachten worden overigens veroorzaakt door chronische overbelasting waarbij de reeds eerder genoemde platvoet het ontstaansproces kan versnellen.
Voor de hand liggend dus dat hier eerst de (trainings)belasting moet worden terug gebracht en beter moet worden gedoseerd. Daarnaast geldt ook voor deze klachten voetspierversterkende oefeningen ondersteund met inlegzolen evt. op maat gemaakt.
Heeft u nog vragen over het geen hierboven beschreven of bijvoorbeeld welke inleg zolen voor jou een uitkomst zouden kunnen bieden neem gerust contact met mij op.
Jack Jongejan
Sport fysiotherapeut.
Laatste nieuwsberichten
- Gepubliceerd: 17-03-22
- Gepubliceerd: 14-02-19
- Gepubliceerd: 24-09-18
- Gepubliceerd: 18-09-17
- Gepubliceerd: 24-03-16
Praktijk voor fysiotherapie &
sport- fysiotherapie Jack Jongejan
is lid van het KNGF