De balans tussen training & rust
Gepubliceerd: 03-03-09Trainen… maar vergeet je rust niet!
Op het moment dat dit artikel uit komt is de RopaRun net achter de rug en ik hoop dat de deelnemers het er goed vanaf hebben gebracht. Met deze RopaRun in het achterhoofd kwam ik op het idee om in dit artikel aandacht te besteden aan “Rust” en dan in het bijzonder met betrekking tot herstel.
Met als doel de RopaRun en als middel véél trainen
is men geneigd het herstel in de vorm van “RUST” uit het oog te verliezen. Er moet niet alleen langer (meer kilometers) getraind worden, maar ook vaker. In de praktijk zal dit betekenen dat het aantal trainingskilometers ruim wordt verdubbeld. Daar staat tegenover dat door het toegenomen aantal trainingen het aantal rustdagen is afgenomen, conclusie men moet dus bedachtzaam om gaan met de resterende rustdagen.
Rust dient een wezenlijk deel uit te maken van de training, niet alleen in de voorbereiding op de wedstrijd (RopaRun) maar ook daarna!
Tijdens de trainingsperiode is het belangrijk dat je tussen de trainingen goed maar vooral ook snel hersteld zodat je de belasting van de eerst volgende training goed kunt verdragen (denk in dit verband aan “belasting belastbaarheid”).
Na elke training neemt niet alleen het prestatievermogen maar ook de belastbaarheid tijde¬lijk af gevolgd door een herstelperiode waarna het niveau van het prestatievermogen en de belastbaarheid uiteindelijk uitkomt boven het niveau van voor de training, dit noemt men over- of super- compensatie. Neemt men te weinig rust dan krijgt het prestatievermogen & de belastbaarheid te weinig gelegenheid te herstellen, laat staan de fase van de overcompensatie te bereiken. Een en ander heeft tot gevolg dat het trainingseffect te niet wordt gedaan, of zelfs dat het prestatievermogen & de belastbaarheid achteruit gaan. Ten overvloede het risico op blessures neemt toe!
Rust dus, maar wanneer en hoe? Allereerst voor alle duidelijkheid ga ik uit van twee vormen van rust, te weten PASSIEVE rust en ACTIEVE rust.
PASSIEVE rust wil zeggen dat je gedurende deze rust niet aan sport doet, ACTIEVE rust daarentegen wil zeggen dat je gedurende deze rustperiode, rustig en op een laag niveau aan sport of enige vorm van lichaamsbeweging doet met als doel, een spoedig herstel na de training. Met name rustige lichaamsbeweging stimuleert de bloedcirculatie zodat de afvalstoffen die zijn ontstaan ten gevolge van de training sneller worden afgevoerd en men sneller hersteld.
Fietsen bijvoorbeeld is uitermate geschikt als hersteltraining, probeer het zelf maar eens na een zware duur of intervaltraining 15-20 min. rustig op souplesse in een klein verzet.
De herstelfase na een trainingsperiode zeker indien je die afsluit met een inspannende wedstrijd zoals RopaRun is uitermate geschikt om gebruik te maken van actieve rust.
Direct na de wedstrijd (1e en 2e dg er na) kan je een aantal maal gaan fietsen zoals boven beschreven tot de pijn en vermoeidheid van de wedstrijd is verdwenen en daarna kun je best de normale trainingsfrequentie aanhouden maar de trainingen dienen duidelijk minder intensief te zijn, met name korte duurlopen op souplesse komen daarvoor in aanmerking, tempo trainingen daarentegen zijn dan op z’n zachtst gezegd niet verstandig!
Jack Jongejan
Laatste nieuwsberichten
- Gepubliceerd: 17-03-22
- Gepubliceerd: 14-02-19
- Gepubliceerd: 24-09-18
- Gepubliceerd: 18-09-17
- Gepubliceerd: 24-03-16
Praktijk voor fysiotherapie &
sport- fysiotherapie Jack Jongejan
is lid van het KNGF