Ontspanningstherapie
We weten het eigenlijk allemaal wel, onze maatschappij is er een die erg veel druk op onze schouders legt. Een maatschappij waarin de financiële belangen groot zijn waardoor de drang naar efficiëntie en productiviteit ons de nodige tijdsdruk oplegt.
Veel mensen leiden hierdoor een haastig leven, lange werkdagen met veel werkdruk en ook al werkt men korte dagen de werkdruk blijft. Neem daarbij het voorbeeld van een gezinnetje met kinderen waarbij beide ouders werken dan is het weekeinde vaak ook nog overvol met allerhande bezigheden zoals het huishouden, boodschappen doen, familie bezoeken, sporten etc. etc.
We kunnen niet meer zonder een agenda vanwege de vele afspraken, we hebben het allemaal erg druk, druk, druk!!! Deze druk zal bij ons spanningen of stress veroorzaken.
Echter spanningen zijn in ons leven heel normaal en hebben een functie. Spanningen zorgen er namelijk voor dat we alert zijn waardoor we adequaat op bepaalde situaties kunnen reageren en bovendien verhogen ze het prestatie vermogen. Daar waar de balans tussen spanning en ontspanning wordt verstoord en we niet meer met de spanning kunnen omgaan, ontstaan de problemen.
We kunnen ons gewoonweg niet meer ontspannen en de klachten die we kunnen krijgen zijn onder meer: – gespannen spieren – nek/schouderpijn – kaakproblemen – hoofdpijn – maag en darmklachten – slaapstoornissen – hyperventilatie – concentratieproblemen – geïrriteerdheid – slecht humeur.
Gebruik van medicijnen met een kalmerende werking lijkt de gemakkelijkste oplossing. Een structurele oplossing is het echter niet omdat het de oorzaak van de spanningen niet wegneemt. Medicijnen kunnen wel een behandeling van spanningsklachten ondersteunen.
Beter is het de spanningsbron zelf aan te pakken, of de manier waarop we met spanning of stress omgaan (cooping with stress). Als we immers de omgang met spanning zouden verbeteren, dan zou het zo kunnen zijn dat deze spanning minder snel tot problemen leidt.
Een ontspanningsoefening, als voorbeeld, zal de balans tussen spanning en ontspanning herstellen. Hierdoor kan men makkelijker of beter omgaan met de resterende spanning, waardoor de spanningsklachten afnemen of uitblijven.
Middels fysiotherapie is het mogelijk om spanningsklachten te behandelen. Door leren te ontspannen middels ontspanningsoefeningen (volgens verschillende methoden) wordt men bewust gemaakt van het verschil tussen spanning/ontspanning en welke stappen men kan nemen wanneer spanningsklachten ontstaan. De nadruk zal hierbij steeds liggen op de zelfredzaamheid van de betrokkene.
Herkent u iets in dit verhaal en wilt u actie ondernemen? Na het maken van een afspraak kunt u hiervoor bij mij terecht in de praktijk.
Jack Jongejan
Laatste nieuwsberichten
- Gepubliceerd: 17-03-22
- Gepubliceerd: 14-02-19
- Gepubliceerd: 24-09-18
- Gepubliceerd: 18-09-17
- Gepubliceerd: 24-03-16
Praktijk voor fysiotherapie &
sport- fysiotherapie Jack Jongejan
is lid van het KNGF