Kopzorgen tijdens het sporten?
Gepubliceerd: 18-11-11Wat zou de oorzaak kunnen zijn van hoofdpijn tijdens sporten (hardlopen) en wat je zou kunnen doen ter voorkoming ervan.
In eerste instantie zou ik zeggen een te gespannen houding of… heb je mogelijk last van een te groot vocht verlies. Maar… hoe meer ik er over nadenk, kom ik wel tot een aardig lijstje van mogelijke oorzaken. zoals:
- warmte
- vocht en zout verlies
- te intensieve inspanning
- verkrapte (loop)houding
- etc.
Warmte bijvoorbeeld en m.n. in extreme mate kan lijden tot oververhitting of warmtestuwing. Overbodig misschien te melden dat je er ook een knallende hoofdpijn aan over kan houden.Maar ook als ons hoofd voor langere tijd wordt bloot gesteld aan zonnewarmte zonder dat we daarbij direct oververhit raken kan hoofdpijn ontstaan.
’s Winters bij vrieskou kunnen we via het hoofd veel warmte verliezen en vandaar dat dan wordt aangeraden een muts te dragen.
In de zomer daarentegen probeert ons lichaam daar juist gebruik van te maken en merken we dat we als eerst beginnen te transpireren op het voorhoofd. Als het echter te warm is (boven de 20° C.) schiet dit afkoelen middels transpiratie te kort. Je krijgt dan letterlijk een “heet hoofd” met hoofdpijn tot gevolg.
Bovendien trekken we in zulke wat extremere omstandigheden nog al eens een “verbeten gezicht” d.w.z. gefronste wenkbrauwen en kierende ogen hetgeen het proces alleen maar versterkt.
De oplossing is even eenvoudig als doeltreffend draag tijdens warm en zonnig weer een petje, en dan wel één van een lichte keur (geen zwart)en een duidelijke klep die de zon uit het gezicht weert.
Mij ervaring is dat de mensen die de moeite hebben genomen om het eens te proberen niets anders meer willen.
Vochtverlies door transpiratie tijdens sporten(hardlopen) kan bij warm weer aanzienlijk zijn en daarmee verliezen we ook veel zout.
Dit lichaamseigen zout is belangrijk voor wat wel de electrolieten huishouding wordt genoemd.
Zout is een electroliet en maakt in ons lichaam allerlei processen mogelijk op basis van geleiding, daarnaast vergroot het, het vermogen om vocht op te nemen, te transporteren en vast te houden.
Om te voorkomen dat door vochtverlies hoofdpijn ontstaat is het zaak met name direct na inspanning voldoende bij te drinken al dan niet aangevuld met wat zout. Bij een inspanning langer dan een uur kan bij warm weer beter water of een sportdrank worden meegenomen voor onderweg of tijdens training/wedstrijd (zie hiervoor ook het vorige artikel over sportdranken).
Wist u overigens dat bij reeds 2% gewichtsafname door vochtverlies al een duidelijke afname van het prestatie vermogen op treedt??
Ook een te grote of te intensieve inspanning kan m.i. lijden tot hoofdpijn. De mogelijke verklaring?… doordat we te veel van onze energie voorraad hebben gevraagd.
De oplossing in dit geval is een kwestie van beter doseren.
Daarbij is ook denkbaar dat we tijdens zo´n grote inspanning m.n. door vermoeidheid gaan “werken” met het lichaam en niet langer op de techniek of loopstijl letten en verkrampt gaan lopen of bewegen.
Wat mij brengt bij een volgende mogelijke oorzaak van hoofdpijn tijdens sporten. Een gespannen loop- of sport-houding kan namelijk spanningshoofdpijn veroorzaken.
Houdt je de armen tijdens het hardlopen bij voetbal, veldhockey of welke sport dan ook te hoog, trek je de schouders te hoog op en kruip je met de oren tussen de schouders dan zijn in ieder geval alle voorwaarden aanwezig voor het krijgen van spanningshoofdpijn.
De spieren in het nek schouder gebied verkrampen en kunnen gaan verzuren wat spierpijn veroorzaakt en daarnaast belemmeren ze de doorbloeding naar het hoofd met de bekende gevolgen. Een juiste loophouding bestaat uit rechtop lopen d.w.z. hoofd op en met “de kruin” naar het plafond of de blauwe hemel, schouders afhangend de armen licht gebogen in de ellebogen zodat de handen tijdens de zwaai beweging net iets onder heup hoogte doorzwaaien.
Daarnaast zijn er nog een aantal sporten waar de sporthouding zelf al aanleiding kan zijn tot het veroorzaken van hoofdpijn, ik denk hierbij aan de “voorovergebogen wielrenner” en de “diepzittende schaatser”. Je kunt ook een testje doen na de sportinspanning om zo te bepalen of je een gespannen sporthouding hebt of überhaupt gespannen bent.
Dit testje is als volgt: ga op een kruk of stoel zonder armleuningen zitten en plaats één hand onder de zitting van de kruk of stoel. Beweeg vervolgens de romp zijwaarts in tegenovergestelde richting tot de arm strak staat en beweeg dán het hoofd zijwaarts in de zelfde richting. Dan komen de nekspieren aan de tegenovergestelde zijde op rek te staan waardoor duidelijk wordt hoe gespannen deze zijn, herhaal dit aan de andere zijde.
Indien je de zojuist beschreven houding 15 tellen vast houdt is het meteen een rekoefening en bestrijdt je tevens de aanwezige spanning!
Voor meer informatie gerust contact met me op.
Laatste nieuwsberichten
- Gepubliceerd: 17-03-22
- Gepubliceerd: 14-02-19
- Gepubliceerd: 24-09-18
- Gepubliceerd: 18-09-17
- Gepubliceerd: 24-03-16
Praktijk voor fysiotherapie &
sport- fysiotherapie Jack Jongejan
is lid van het KNGF