Shin splint nader bekeken!
Gepubliceerd: 14-02-19Meestal is voor mij een bepaalde gebeurtenis of actualiteit de aanleiding om voor een bepaald onderwerp te kiezen. Daar ik in de voorgaande artikelen geen aandacht heb besteed aan specifieke sportblessures maar veel meer aan de preventie er van, bedacht ik me dat het misschien nu een goede aanleiding was om er mee te beginnen!
Shin splint is een term welke vaak als een spreekwoordelijke “vergaarbak” wordt gebruikt voor allerlei scheenbeen klachten of zelfs nog breder voor allerlei onderbeen problemen.
Ik wil me echter beperken tot de periost klachten van het scheenbeen, welke… en ik heb het even opgezocht ook wel “lopersbeen” of “athlete’s shin” wordt genoemd.
Het periost is het beenvlies waarmee elk bot in ons lichaam bekleed is.
De musculus tibialis posterior, een spier van het onderbeen die tot de diepe kuitmusculatuur mag worden gerekend hecht via het genoemde periost/beenvlies aan de achterzijde van het scheenbeen.
Het andere uiteinde van de spier zit vast aan de onderzijde van de middenvoet. De functie is het assisteren van de kuitspieren bij de afzet tijdens het hardlopen maar ook bij het op de tenen staan, huppen en springen e.d. is de spier actief. Verder helpt de spier specifiek bij het in stand houden van het “lengte gewelf” van de voet zodat pronatie, het naar binnen kantelen van de voet tijdens de afwikkeling wordt geremd en overpronatie wordt voorkomen(dit laatste geld voornamelijk voor de normale voet). Voor de volledigheid pronatie is met name tijdens het hardlopen een belangrijk schokabsorberend mechanisme.
Wordt of is de schokdemping van je hardloopschoenen onvoldoende dan moet de m. tibialis posterior als het ware overwerken om de pronatie beweging af te remmen.
Daar de zwakste schakel van de genoemde spier de aanhechting op het periost van het scheenbeen is gaat het daar in de meeste gevallen fout. Zo ontstaan dan de klachten waaraan dit artikel ze titel dankt, met een brandende pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen tot gevolg welke met name voelbaar is bij elke landing.
Nijg je overigens tijdens het hardlopen tot overpronatie of heb je platvoeten dan is de kans op deze blessure nog groter!!
Tevens is gebleken dat met name beginnende hardlopers verhoogt risico lopen bij een te snelle trainingsopbouw!
Voor herstel moet m.i. worden begonnen met het terug dringen van de intensiteit en duur van de trainingen en deze dient bij voorkeur plaats te vinden op een zachte ondergrond.
Overpronatie dient te worden aangepakt door aangepast schoeisel of inleg-zolen.
Plat voeten moeten worden gecorrigeerd met inleg zolen of zelfs met op maat gemaakte steunzolen.
Is er van bovenstaande geen sprake dan moet bekeken worden of de loopschoenen aan vervanging toe zijn.
Preventief gezien kun je de volgende adviezen in acht nemen :
- Laat door een deskundige (podoloog of fysiotherapeut) beoordelen of er sprake is van platvoeten.
- Loop niet te lang door met een en zelfde paar loopschoenen deze hebben namelijk niet het eeuwige leven.
- Laat je goed adviseren bij de aankoop van hardloopschoenen.
- Loop regelmatig op zachte ondergrond.
- Wissel een intensieve trainingsperiode af met een rustige periode!
- Besteed aandacht aan het rekken van de diepe kuitspieren (met gebogen knie).
Jack Jongejan
Sport fysiotherapeut.
W. de Zwijgerlaan 59a.
Tel.:071-4077374
Laatste nieuwsberichten
- Gepubliceerd: 17-03-22
- Gepubliceerd: 14-02-19
- Gepubliceerd: 24-09-18
- Gepubliceerd: 18-09-17
- Gepubliceerd: 24-03-16
Praktijk voor fysiotherapie &
sport- fysiotherapie Jack Jongejan
is lid van het KNGF